Oxalis tuberosa " Crimson Gold " - šťavel hlíznatý, oka, oca
Druh šťavele, který je pro své jedlé hlízy pěstován jako plodina již po mnoho tisíc let, zvláště v jižní Americe, Andách. Po bramborách je v této oblasti druhou nejpoužívanější potravinou. Ocu lze úspěšně pěstovat i u nás, vyzkoušeli jsme...
Oxalis tuberosa neboli oca je pro jedlé hlízky pěstována domorodci v Andách již po tisíce let, ale pěstuje se např. i na Novém Zélandu, v Evropě je známa a pěstována již více jak 150 roků. V Andách roste až do výšky 4 000 m.n.m. V současné době je vyšlechtěno několik desítek odrůd, které se liší barvou hlíz ( bílé, žluté, červené, oranžové, tyto barvy hlízek se ale při vaření ztrácí ) a výnosností. Hlízy oky jsou výživově podobné bramborám, ale obsahují méně kalorií a obsahují více vitamínů A, B, C a mikroprvky jako železo, vápník, zinek a fosfor. Oxalis tuberosa, česky šťavel, obsahuje kyselinu šťavelovou, takže hlízky i jedlé výhonky mají nakyslou chuť, hlízky ji po sklizni postupně ztrácejí. Jedlé čerstvé výhonky lze používat na ozdobu pokrmů, nebo je přidávat do salátů, podobně jako listy šťovíku.
Šťavel hlíznatý lze konzumovat celý, tedy hlízy, stonky, listy i květy, za syrova, či vařený. Když jsem poprvé ochutnal čerstvé hlízy oky, připomínaly mi ředkvičku s kyselou příchutí. Nutno podotknout, že pokud hlízky po sklizni vystavíme na několik dní slunci, necháme je mírně zaschnout, kyselost se ztrácí a zvyšuje se obsah sacharózy. Hlízky tedy můžeme chroupat bez tepelné úpravy, nebo vařené jako brambory a podávané jako příloha, či jako exotickou kořenovou zeleninu v pokrmech. Stonky ocy lze použít k přípravě rebarborového koláče, v tomto případě nahrazují stonky rebarbory. V Andách lze ochutnat také např. marmeládu nebo alkoholický nápoj " chicha de oca ", vše připraveno z ocy.
Dodáváme sazenice, hlízky v květináči, velikostí samozřejmě adekvátní k vegetační době, ve které objednáte. Výhodou je, že obdržíte předpěstované sazenice, které můžete rovnou v druhé polovině května vysadit do záhonu, nemusíte tedy sami předpěstovat sadbu.
Jak na pěstování...
V úvodu je nejdůležitější zmínit, že oca vytváří větší množství hlízek až na podzim, takže hledat je dříve nemá smysl. Vše má svůj čas...
Šťavel hlíznatý můžeme pěstovat dvěma způsoby a sice v záhonu, jako brambory, nebo ve větším květináči. Ve volné půdě lze samozřejmě očekávat větší výnosy, v květináči vypěstujeme hlízky pro gurmánskou ochutnávku. Sklizeň hlízek se pohybuje mezi 0,5 - 1 kg hlíz/ rostlina.
Sazenice vysaďte na zahradu tehdy, nehrozí-li již přízemní mrazíky. Oca je vodnatá rostlina, i menší mrazík může výhony poškodit. Pokud se tak náhodou stane, nezoufejte, ještě může znovu obrazit z hlízek pod zemí. Sazenice vysazujeme ve sponu cca 30 x 30 cm. Zemina by měla být výživná, propustná. V době letního nedostatku srážek, pokud je půda sušší, je prospěšná zálivka. Vhodné stanoviště je místo s ranním a večerním osluněním, ve vlhčí půdě toleruje i plné slunce. Výhony dorůstají výšky přibližně 40 cm, v létě na jejich vrcholech vykvétají žluté květy. Na podzim počkáme co nejpozději to lze, až první mrazík spálí nadzemní výhony a pak dobýváme podzemní hlízy. Hlízky by neměly zmrznout, je tedy třeba provést sklizeň ještě před příchodem silnějších mrazů. Pokud hlízy ihned nezkonzumujeme, nebo si nějaké chceme uschovat jako sadbu pro novou sezónu, založíme je do vlhkého písku a uskladníme při teplotě kolem 5°C. Dobrou chuť...
Nevěříte zásilkovým službám? Neradi kupujete " zajíce v pytli " ?
Rádi si vyberete trvalky, skalničky, bylinky a letničky sami?
Nevyhovuje vám odosobněné prostředí super a hyper marketů?
V tom případě navštivte přímo naše klášterní historické zahradnictví, takřka v centru Prahy, kde od jara do podzimu můžete vybírat z našeho širokého sortimentu rostlin vypěstovaných v České republice, převážně v naší trvalkové školce a zahradnictví. Naše výpěstky jsou otužilé, pěstované za přirozených, přírodních podmínek a nemají tedy problém s aklimatizací na vašich zahradách.
Přjďte se podívat, nasát atmosféru zelené oázy uprostřed města, kvetoucího ostrůvku v šedi velkoměsta, navštivte naše zahradnictví.
Naše práce je pro nás zároveň i koníčkem, proto u nás najdete příjemnou atmosféru a mimořádně široký sortiment těchto rostlin:
- trvalky pro slunečné stanoviště
- trvalky do polostínu a stínu
- trvalky kvetoucí na jaře
- trvalky kvetoucí v létě
- trvalky kvetoucí na podzim
- trvalky okrasné listy
- trvalky vhodné k řezu
- trvalky nízké, kobercové, půdopokryvné
- trvalky středně vysoké
- trvalky vysoké, soliterní
- trvalky - okrasné traviny, trávy
- trvalky historické, trvalky našich babiček
- trvalky nově vyšlechtěné a patentované novinky
- trvalky u kterých máme ověřeno bezproblémové přezimování
- skalničky do skalek, kamenných koryt, nádob
- skalničky bujně rostoucí a bohatě kvetoucí
- skalničky vzácnější a rarity
- bylinky, koření domácí, rostoucí jako trvalky
- bylinky, koření z celého světa, exotické, přezimující v interiéru
- bylinky léčivé, pro léčbu různých zdravotních problémů
- bylinky na čaje, tinktury, masti, vonné směsi
- bylinky, koření pro gurmány a použití v kuchyni
- bylinky, koření našich babiček
- bylinky, koření moderní gastronomie
- bylinky, koření asijské kuchyně
- okrasné dřeviny ( jehličnany i listnáče)
- užitkové dřeviny s jedlými plody pro zdraví
Poznejte úžasnou rozmanitost rostlinné říše a zpestřete si svoji zahradu novými druhy z našeho Zahradnictví Na Petynce v Praze 6 - Břevnov, nedaleko od Pražského hradu a Petřína. Dobrá dostupnost MHD i automobilem ( u výjezdu ze Strahovského tunelu ).
Těší se na vás kolektiv Zahradnictví Krulichovi...
Najdete nás ZDE.
Navštivte také naše kamenné prodejny květin, kde můžete zakoupit:
- řezané květiny z celého světa
- kytice slavnostní, svatební, smuteční
- aranžmá z květin k různým příležitostem
- pokojové květiny, rostliny vhodné do bytu i kanceláře
- substráty, hnojiva, přípravky na ochranu rostlin
- květináče, keramické dekorativní obaly
- a široký sortiment doplňkového zboží...
- prodejna květin Zahradnictví Krulichovi - Štefánikova 41, Praha 5 - Smíchov ( Arbesovo náměstí )
Na vaší návštěvu se těší zkušené floristky ZDE.