Wasabia japonica - wasabi, japonský křen značka zahradnictví
 
 

Wasabia japonica - wasabi, japonský křen

Snad každý se již setkal s tímto názvem japonské delikatesy, někteří ji také ochutnali jako kořenící přílohu k sushi nebo sashimi. Nyní máte možnost vypěstovat si vlastní a pravé wasabi…

Dostupnost: Vyprodáno - encyklopedie

Málokdo ví, že v některých restauracích a prodejnách potravin se prodává náhražka jinak velmi drahého a kvalitního pravého wasabi. V japonštině se tato náhražka jmenuje "seiyó wasabi ", což je označení pro tzv. západní wasabi, neboli u nás známý obyčejný křen. Sám jsem nedávno naivně koupil lahvičku s typickým světle zeleným krémem a etiketou, na které se psalo "Wasabi". Tuto jsem otevřel, krém ochutnal, a lahvička letěla do koše. Nevadí mi konzumovat jako přílohu klasickou pastu z křenu, ale tento paskvil, snažící se napodobit originál byl opravdu nechutný.
Tato náhražka se vyrábí z křenu selského (Armoracia rusticana), na jemno rozmixovaného, pro ostrost se přidává hořčice, pro barvu potravinářská barviva nebo kurkuma, gardénie či světlice lékařská. Výsledkem jest něco, co barvou vzdáleně přípomíná originál, ale chutí ani náhodou.

Co je pravé wasabi?
Je to najemno nastrouhaný oddenek v Japonsku rostoucí byliny z čeledi Brasicaceae - brukvovité. Wasabia japonica (synonymum Eutrema wasabi) je 20 - 30 cm vysoká rostlina, má větší srdčité listy, vyrůstající ze silného oddenku, květy bílé, drobné. V přírodě roste v podrostu stromů a keřů, podél břehů potoků a říček, zejména v chladnějších podhorských oblastech a u pobřeží. V těchto lokalitách jí kořeny omývá studená voda (12-15°C) a teplota vzduchu se pohybují od 8°C do 18°C.
Pěstování wasabi jako pokojové rostliny
Wasabia je, co se týká mrazuvzdornosti, zařazena do zóny 8, což jsou teploty od -6°C do -12°C. Teoreticky by tedy mohla přezimovat i v ČR, v mírnějších oblastech a za vydatné zimní přikrývky být pěstována jako trvalka poblíž rybníčků, potůčků, ve vlhké zemině. Dle referencí od našich zákazníků přežily rostliny wasabi na Vysočině již několik zim, včetně těch mimořádně nepříznivých.
Vyzkoušeno máme také pěstování wasabi v květináči, tzv. jako přenosnou rostlinu. Umístíme ji od jara do podzimu na zahradu, lodžii apod., kdy je důležité, aby bylo stanoviště stinné, případně osvětlené pouze ranním nebo večerním sluncem. Přímé polední slunce rostlině neprospívá. Zemina humózní, výživná a stále vlhká, květináč může stát i v misce s vodou nebo jej lze umístit na okraj zahradního potoka. V létě, kdy se u nás teploty pohybují nad 20°C, Wasabia roste pomaleji, listy jsou menší.
Na podzim přeneseme květináč do bytu, zimní zahrady apod. Ideální teplota se pohybuje v rozmezí od 8°C do 18°C. U drtivé většiny přenosných rostlin v této době nastává tzv. období vegetačního klidu, ale u Wasabie je tomu právě naopak. Díky nízkým teplotám a menší intenzitě světla, blížící se hodnotami optimu v její domovině, začne růst velmi bujně, tvoří pěkné, velké listy a přirůstají oddenky. Zeminu udržujeme stále vlhkou, vhodné je také přihnojování. Jelikož se jedná o bylinku, kterou budeme konzumovat, doporučuji používat pouze přírodní, organická hnojiva, která můžete zakoupit taktéž u nás.


Použití v kuchyni
Oddenek wasabi se odřízne i s listovou částí. Listy i s řapíky lze také konzumovat, např. je přidat do zeleninových salátů nebo jako kořenící příloha k masu, lze je naložit do slaného nálevu nebo sojové omáčky. Mladší listy jsou jemnější, chutnají podobně jako řeřicha, starší listy mají výraznou, ostrou křenovou chuť.
Odlistěný oddenek se omyje ve vodě a můžeme začít strouhat. Připravíme si vždy pouze takové množství, které ihned zkonzumujeme. Je známo, že se z nastrouhaného oddenku rychle uvolňují aromatické látky a po 10- 15 minutách ztrací část své chuti. Pokud tedy nepoužijeme oddenek celý, lze zbytek, podobně jako křen, uchovat např. zabalený ve fólii a uložený v chladničce, nebo spodní část ponořit do nádobky s vodou.
Na strouhání wasabi se tradičně v Japonsku používá speciální struhadlo vyrobené ze žraločí kůže, které svojí strukturou vytvoří z oddenku spíše krémovou hmotu, strouhá se krouživými pohyby. Není-li k dispozici toto speciální struhadlo, lze použít keramické nebo kovové, vždy velmi jemné. Vznikne nám krémová hmota, světle zelené barvy, velmi ostré chuti, která ovšem v ústech nezůstává déle, jako je tomu u feferonek. Pak už nezbývá, než tzv. " Oroshi Hon wasabi" (tedy pravé wasabi), přidat k pokrmům a servírovat.
Wasabi je samozřejmě vhodné k sushi, sashimi, soba nudlím atd., výborné také v kombinaci ze sojovou omáčkou. Kromě čerstvého, se používá také jako nakládané, sušené, do omáček a dresinků. Pro milovníky pikantního míchaného nápoje " Bloody Mary ", může být zpestřením přidání wasabi místo pepře, je to opravdová chuťovka.

Léčivé účinkyWasabia byla samozřejmě podrobena pečlivým zkoumáním také z hlediska obsažených látek a jejich léčivých účinků. Bylo zjištěno, že obsahuje glukosinoláty, které se žvýkáním v ústech štěpí na isothiokyanáty, které jsou účinné při prevenci různých druhů rakoviny a zpomalují nebo zastavují toxické účinky při klasické léčbe rakoviny ozařováním a chemoterapií. Dále posilují imunitní systém, působí jako antioxidant. Zanedbatelné není ani použití wasabi jako přírodního antibiotika, které potlačuje růst některých bakterií, kvasinek a plísní. Byla prokázána antibakteriální schopnost proti Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Heliobacterium pylori. Díky inhibičnímu účinku na Streptococcus mutans, se zvažuje používání výtažků z wasabi do zubních past a ústních vod.
Látky obsažené v rostlině působí jako antikoagulant, mohou být používány k prevenci mozkových příhod a infarktu, brání osteoporóze. Je zřejmé, že v budoucnu nebude wasabi známo pouze jako delikatesa pro gurmány, ale také jako léčivá rostlina.

Wasabi dříve a nyní
Wasabia japonica je v Japonsku známa a pěstována přibližně od 10.století. Již v dávné minulosti poznali místní obyvatelé, že lze tuto rostlinu používat jak v léčitelství, tak v kuchyni a velmi si jí vážili. Od té doby její popularita stále roste a proto je hojně komerčně pěstována. Přesto poptávka převyšuje nabídku a prodejní ceny jsou na vysokých hodnotách. Je to způsobeno i specifickými požadavky rostliny na stanoviště a klima, takže ji nelze pěstovat kdekoliv. V Japonsku se pěstuje hlavně na poloostrově Izu a v oblastech Shizuoka, Nagano, Shimane, Yamanashi, Iwate. Mimo Japonsko se pěstuje v několika málo lokalitách Číny, Taiwanu, Nového Zélandu, v Kanadě - Britské Kolumbii, USA - Severní Karolíně.
Copyright ©Jakub Krulich

Dodáváme silné sazenice v květináči průměr 12 cm!!!

 

 

Nevěříte zásilkovým službám? Neradi kupujete " zajíce v pytli " ?
Rádi si vyberete trvalky, skalničky, bylinky a letničky sami?
Nevyhovuje vám odosobněné prostředí super a hyper marketů?

V tom případě navštivte přímo naše klášterní historické zahradnictví, takřka v centru Prahy, kde od jara do podzimu můžete vybírat z našeho širokého sortimentu rostlin vypěstovaných v České republice, převážně v naší trvalkové školce a zahradnictví. Naše výpěstky jsou otužilé, pěstované za přirozených, přírodních podmínek a nemají tedy problém s aklimatizací na vašich zahradách.
Přjďte se podívat, nasát atmosféru zelené oázy uprostřed města, kvetoucího ostrůvku v šedi velkoměsta, navštivte naše zahradnictví.
Naše práce je pro nás zároveň i koníčkem, proto u nás najdete příjemnou atmosféru a mimořádně široký sortiment těchto rostlin:
- trvalky pro slunečné stanoviště
- trvalky do polostínu a stínu
- trvalky kvetoucí na jaře
- trvalky kvetoucí v létě
- trvalky kvetoucí na podzim
- trvalky okrasné listy
- trvalky vhodné k řezu
- trvalky nízké, kobercové, půdopokryvné
- trvalky středně vysoké
- trvalky vysoké, soliterní
- trvalky - okrasné traviny, trávy
- trvalky historické, trvalky našich babiček
- trvalky nově vyšlechtěné a patentované novinky
- trvalky u kterých máme ověřeno bezproblémové přezimování

- skalničky do skalek, kamenných koryt, nádob
- skalničky bujně rostoucí a bohatě kvetoucí
- skalničky vzácnější a rarity

- bylinky, koření domácí, rostoucí jako trvalky
- bylinky, koření z celého světa, exotické, přezimující v interiéru
- bylinky léčivé, pro léčbu různých zdravotních problémů
- bylinky na čaje, tinktury, masti, vonné směsi
- bylinky, koření pro gurmány a použití v kuchyni
- bylinky, koření našich babiček
- bylinky, koření moderní gastronomie
- bylinky, koření asijské kuchyně

- okrasné dřeviny ( jehličnany i listnáče)
- užitkové dřeviny s jedlými plody pro zdraví

 

Poznejte úžasnou rozmanitost rostlinné říše a zpestřete si svoji zahradu novými druhy z našeho Zahradnictví Na Petynce v Praze 6 - Břevnov, nedaleko od Pražského hradu a Petřína. Dobrá dostupnost MHD i automobilem ( u výjezdu ze Strahovského tunelu ).
Těší se na vás kolektiv Zahradnictví Krulichovi...
Najdete nás ZDE.

Navštivte také naše kamenné prodejny květin, kde můžete zakoupit:
- řezané květiny z celého světa
- kytice slavnostní, svatební, smuteční
- aranžmá z květin k různým příležitostem
- pokojové květiny, rostliny vhodné do bytu i kanceláře
- substráty, hnojiva, přípravky na ochranu rostlin
- květináče, keramické dekorativní obaly
- a široký sortiment doplňkového zboží...

- prodejna květin Zahradnictví Krulichovi - Štefánikova 41, Praha 5 - Smíchov ( Arbesovo náměstí )

Na vaší návštěvu se těší zkušené floristky ZDE.